Rogale ze Swarzędza i Kobylnicy z Certyfikatem

Cukiernia „Magdalenka” ze Swarzędza oraz Cukiernia „Natura” i Cukiernia „Hoffmann” - obie z Kobylnicy – znalazły się w gronie 104. cukierni, które uzyskały w tym roku Certyfikaty na wypiek rogali świętomarcińskich, nadany przez poznański Cech Cukierników i Piekarzy.

431

Tradycją 11 listopada i imienin św. Marcina jest wypiek rogali świętomarcińskich, kultywowany w Poznaniu i okolicy od ponad 150 lat.  Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu od wielu lat nadaje Certyfikaty Cukierniom i Piekarniom, który wypiekają rogale, zgodnie z określoną recepturą.  W tym roku Certyfikaty na wypiek rogali nadano w sumie 104. cukierniom i piekarniom z województwa wielkopolskiego, w tym trzem mającym swoją siedzibę w naszej gminie. Certyfikaty otrzymały: Cukiernia „Magdalenka”  Małgorzaty Nowak z Pl. Powstańców Wlkp. w Swarzędzu oraz dwie cukiernie z Kobylnicy: Cukiernia Hoffmann z Poznańskiej 137 i Cukiernia Natura – Zbigniew Piskorski z Poznańskiej 99 A. Cukiernie te sprzedają rogale świętomarcińskie z certyfikatem. Oczywiście na terenie Swarzędza znajdziemy więcej rogali z Certyfikatem, które są sprzedawane w cukierniach, mających jednak swoją siedzibę w innej gminie, np. Cukiernia Grzeczka (z Pobiedzisk), czy Elite i Fawor (z Poznania).