poniedziałek, 4 listopada 2024
9.1 C
Swarzędz

Rogale ze Swarzędza i Kobylnicy z certyfikatem

Cukiernia „Magdalenka” ze Swarzędza oraz Cukiernia „Natura” z Kobylnicy znalazły się w gronie 91 cukierni, które uzyskały w tym roku certyfikat na wypiek rogali świętomarcińskich, nadany przez poznański Cech Cukierników i Piekarzy.

Zobacz także

- Reklama -

Tradycją 11 listopada i imienin św. Marcina jest wypiek rogali świętomarcińskich, kultywowany w Poznaniu i okolicy od ponad 150 lat. Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu od wielu lat nadaje certyfikaty cukierniom i piekarniom, który wypiekają rogale, zgodnie z określoną recepturą. W tym roku certyfikaty na wypiek rogali nadano  91 cukierniom i piekarniom z województwa wielkopolskiego, w tym dwóm mającym swoją siedzibę w naszej gminie. Certyfikaty otrzymały: Cukiernia „Magdalenka”  Małgorzaty Nowak z Pl. Powstańców Wlkp. w Swarzędzu oraz kobylnicka Cukiernia Natura – Zbigniew Piskorski z ul. Poznańskiej 99 A. Cukiernie te sprzedają rogale świętomarcińskie z certyfikatem. Oczywiście na terenie naszej gminy znajdziemy więcej rogali z certyfikatem, które są sprzedawane w cukierniach, mających jednak swoją siedzibę w innej gminie, np. Cukiernia Grzeczka (z Pobiedzisk), czy Elite i Fawor (z Poznania).

Fotorts
Poprzedni artykuł
Następny artykuł
- Reklama -
- Reklama -