piątek, 8 listopada 2024
4.2 C
Swarzędz

Rogale ze Swarzędza i Kobylnicy z certyfikatem

Cukiernie Magdalenka” i „Fortuna” ze Swarzędza oraz cukiernia „Natura” z Kobylnicy znalazły się w gronie 92 cukierni, które uzyskały w tym roku Certyfikat na wypiek rogali świętomarcińskich, nadany przez poznański Cech Cukierników i Piekarzy.

Zobacz także

- Reklama -

Tradycją 11 listopada i imienin św. Marcina jest wypiek rogali świętomarcińskich, kultywowany w Poznaniu i okolicy od ponad 150 lat. Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu od wielu lat nadaje certyfikaty cukierniom i piekarniom, który wypiekają rogale zgodnie z określoną recepturą. W tym roku certyfikaty na wypiek rogali nadano 92 cukierniom i piekarniom z województwa wielkopolskiego, w tym trzem mającym swoją siedzibę w naszej gminie. Certyfikaty otrzymały: cukiernia „Magdalenka”  Magdaleny Nowak – Gellert z Pl. Powstańców Wlkp. w Swarzędzu, firma „Fortuna” Agnieszka Kordzińska – Góra z ul. Grunwaldzkiej 7 w Swarzędzu oraz kobylnicka cukiernia „Natura” – Zbigniew Piskorski z ul. Poznańskiej 99 A. Cukiernie te sprzedają rogale świętomarcińskie z certyfikatem. Oczywiście na terenie naszej gminy znajdziemy więcej rogali z certyfikatem, które są sprzedawane w cukierniach, mających jednak swoją siedzibę w innej gminie, np. cukiernia  „Grzeczka „(z  siedzibą w Pobiedziskach), czy Fawor (siedziba  w Poznaniu).

- Reklama -
- Reklama -